Akutt hjelp

Nyheter

Digitalt verktyg håller koll på maskinerna

: 2020-02-24

Handen på hjärtat – har du koll på det löpande underhållet av maskinerna? Ravema Smart Maintenance är det nya digitala verktyget som gör det lättare att genomföra regelbundna kontroller.

– Det ska vara enkelt att göra rätt! säger Ravemas Jörgen Öfverberg.
Och checklistorna som han visar upp i läsplattan är verkligen tydliga och enkla att följa. Klicka okej eller rapportera en avvikelse. Ta en bild som dokumentation och gör skisser eller anteckningar direkt i appen. Full spårbarhet på avvikelser, lättare att rapportera fel och se till att de följs upp och åtgärdas.
– På det här sättet underlättar man i det förebyggande underhållet. Eftersom du har god dokumentation hela vägen blir det enkelt att felsöka, säger Jörgen.

Använd applikationen i telefon eller läsplatta
Vi är på besök hos LBY Tech i Ljungby som inte bara har valt att teckna avtal med Ravema om förebyggande underhåll, de har också fungerat som pilotföretag under utvecklingen av Ravema Smart Maintenance, RSM. Sedan ett halvår tillbaka har löpande kontroller av LBY Techs maskiner utförts med hjälp av RSM-appen i telefon eller läsplatta. Operatören som genomför kontrollen får upp en checklista speciellt anpassad för respektive maskin. Eventuella avvikelser summeras och kan bedömas av produktionschefen för lämplig åtgärd.
– Det här är ett jätteenkelt sätt för oss att hålla koll på våra maskiner. Du får ett bra upplägg med överblick och kan bygga in de kontrollfunktioner som behövs, säger Mattias Håkansson, vd LBY Tech.
Dessutom är Ravema som serviceorganisation inloggade i det gemensamma RSM-systemet.
– De ser löpande vad som händer med våra maskiner vilket är en stor trygghet för oss. Om det skulle hända något oförutsett är de här nästan direkt. Men det blir inte många akutsituationer eftersom vi jobbar kontinuerligt med förebyggande underhåll, säger Mattias.

Följer med alla nya Mazak-maskiner
Från och med 2020 kommer Ravema Smart Maintenance att följa med alla nya Mazak-maskiner under det första året, därefter får man välja om man vill fortsätta med tjänsten.
– Du kan antingen välja att använda systemet per enhet, eller att skaffa en masterlicens som innebär att du kan använda systemet för hela företaget, berättar Jörgen.
Ravema leasar programvaran från CheckProof som också tillhandahåller lösningen för en masterlicens. Och hos LBY Tech ser man stora möjligheter att bygga ut Ravema Smart Maintenance på sikt så att det även omfattar andra maskiner. I grunden handlar det om att nå den fulla potentialen av sina investeringar, och LBY Tech har investerat kraftigt de senaste åren.
– Bara det senaste året har det kommit till tre nya maskiner som har ökat vår svarvkapacitet rejält, säger Mattias.

Kraftfulla investeringar för ökad kapacitet
Det handlar dels om två robotbestyckade Mazak Multiplex W200Y för att hantera lite större volymer. Dels handlar det om en Mazak Integrex i-200S som väl kompletterar investeringarna i mätutrustning från Wenzel för 1,5 år sedan. Den senaste maskinen från Mazak har utrustats med Absolents system för luftrening av oljedimman vilket förbättrar arbetsmiljön väsentligt. Bland de senaste investeringarna märks också en lagerautomat för verktygen vilket bidrar till kortare ställtider.
– Nu har vi riktigt bra kapacitet både för mindre och större volymer, säger Mattias.
LBY Tech har en stor andel kunder inom verktyg och fixturer. Man erbjuder också legotillverkning inom hydraulik och fordonsindustri. Företaget har idag 12 anställda och omsätter ca 16 miljoner SEK.
– Men med de investeringar som gjorts har vi kapacitet att omsätta uppemot 25 miljoner och det är vår ambition att nå dit, säger Mattias Håkansson.

 

Senaste inläggen

Nyheter

Mitutoyo vårkampanje

: 2022-05-04

Akkurat nå har Mitutoyo vårkampanje på utvalgte produkter. I vår nettbutikk finner du de rabatterte produktene frem til 31. mai.Til...

 

Les mer ›

Nyheter

Sikre skritt med sandaler og støvler

: 2022-01-11

GARANTs "komfort"-verneskosortiment er nå komplett. De nye skoformene er optimalisert for varme dager og fuktige omgivelser....

 

Les mer ›