Akut hjälp

Nyheter

Ravema och MF Precision – Ett samarbete som hittills varat i över 20 år

: 2021-08-11

Vi har träffat Martin Fredin, ägare och VD för MF Precision sedan 21 år tillbaka. Ravema och MF Precision har ett samarbete som varat sedan bolagets första dag och idag har Martin hela 18 stycken maskiner totalt, alla levererade av Ravema. Efter en lång bilfärd, närmare bestämt 770km, besökte vi Martin Fredin och pratade om vägen till där han är idag, branschens utmaningar och om framtiden.

MF Precision har sin tillverkning i Ljusdal och våra kunder finns i huvudsak i Sverige, men vi levererar också till flera andra länder i Europa. Med en ständigt uppdaterad maskinpark ligger vi i framkant både när det gäller kompetent personal och teknik.

Martin Fredin startade sin resa som egenföretagare år 2000 och har sedan dess varit med varje dag av MF Precisions stora utveckling. Men Martins intresse för teknikindustrin började mycket tidigare än så. I den lilla grannlokalen bara några meter ifrån där MF Precision ligger idag började arbetet med Martins första maskin, nämligen en Mazak integrex.

- Hyran på den lokalen låg på 5000 spänn och det var inklusive ström och luft, skrattar Martin. Det växte snabbt fram för Martin att han ville driva eget och år 2000 anställde han sin första anställd och bollen var i rullning.

"Jag har i princip inte kört någon annan maskin än Mazak" 

Martin visar oss foton från sitt allra första jobb på en verkstad I Hudiksvall. 

-1994-1997 arbetade jag här, berättar Martin när han tar fram foton ur hyllan på kontoret. Julen 2003 flyttade MF Precision in i de lokalerna vi befinner oss i idag.

Martin berättar historien om när han var praktikant hos Olle, hans nuvarande kollega, på Peges. Där hade de Mazak-maskiner och det var där Martin lärde sig att hantera maskinerna och att programmera.

- Via verkstadstidningen fick jag sedan tag på kontaktuppgifter till Ravema och köpte då min första Mazak-maskin, berättar Martin.

Idag arbetar MF Precision med en mängd olika kunder och branscher. Det kan vara allt från multinationella bolag till extremt små och lokala kunder. De har ett brett utbud av tjänster och löser det mesta, som Martin förklarar det.

-Det var redan vid starten av MF Precision som samarbetet med Ravema började, berättar Martin. En dåvarande säljare på Ravema visade upp en katalog på en Integrex och där och då blev jag såld och det kändes helrätt att köra på Mazak tillsammans med Ravema. Sedan dess har samarbetet utvecklats och hela tiden blivit bättre och bättre.

Martin har idag hela 18 stycken maskiner i sin maskinpark, inklusive mätmaskiner och 3D printers, alla levererade av Ravema.

- Enligt mig är det allra bästa med Mazak deras kompletta programmeringssystem då det passar våra korta serier väldigt bra. Mazatrol är verkligen en viktig del i helheten och det är fantastiskt bra.

"Allt som går att automatisera, kommer att automatiseras!"

Martin är alltid nyfiken och uppdaterad kring innovativa lösningar som kan ta produktionen till nästa nivå.

-Allt som går att automatisera, kommer att automatiseras! säger Martin som redan har ett antal automationslösningar i sin maskinpark, även de levererade av Ravema. Robotlösningar från MiR hade varit häftigt att testa. App i telefonen, på med grejerna på MiRen, port in till mätrummet som styrs via MiRen. Tänk det! Riktigt häftigt! säger Martin.

"Vi ser positivt på framtiden!"

Vi pratar vidare om teknikindustrin och Martin beskriver konkurrensen på marknaden som hård och bristen på utbildad personal är en av utmaningarna företagare inom branschen idag ställs inför.

- Teknikindustrin har tyvärr fortfarande oförtjänt dåligt rykte, menar Martin. Och bristen på utbildad personal med intresse, engagemang och rätt kunskap är en utmaning vi ständigt tacklas med.

Samtalet leder oss vidare in på framtiden och Martin berättar att han ser ljust på framtiden för MF Precision.

- I första läget jobbar vi på att få I gång roboten vid vår nya Variaxis C-600. Vi kommer att lägga mycket fokus på automatisering, utveckling av våra monteringsmöjligheteter och robotisering generellt. Vi ska även fortsätta utveckla vårt arbete med 3D-printing. Vår 3D printer från PLM Group är väldigt häftig. Där kan vi göra funktionsdetaljer som effektiviserar arbetet i maskinerna. Vi håller även på med en varumärkesstärkande insats under året. Ja det är mycket som händer just nu, berättar Martin.

Kan du nämna topp 3 fördelar med att arbeta med maskiner från Mazak?

- Mazatrol, leverantören, tekniken och ergonomin! Nu blev det visst fyra. Att ha samma maskinmärke gör ju också att operatörerna kan byta maskiner, de känner alltid igen sig I layouten och mjukvaran. Det är verkligen en fördel! säger Martin.

Kan du nämna topp 3 fördelar med att arbeta med Ravema som partner?

- Klas Ellbin, försäljningschef på Ravema, vill jag påstå är en tillgång för både oss på MF Precision och er på Ravema. Han är ärlig och pålitlig och det uppskattar jag hos en personlig kontakt. Sedan har vi kunskapen som personalen på Ravema besitter, kompetensen är mycket hög. Vi har bl.a. använt oss av utbildningarna som har varit till stor hjälp. Jag uppskattar även att Ravema hela tiden lyckas vara så personliga i sitt bemötande, trots storleken på företaget.

Vi tackar Martin för besöket och ser fram emot att fortsätta följa MF Precisions resa! 

Senaste inläggen

Nyheter

Ravema Open 2022

: 2022-06-15

Nu är det äntligen dags igen! Den 25é augusti går startskottet för vår årliga golftävling - Ravema Open!  Vi ser fram emot...

 

Läs mer ›

Nyheter

Planerat underhåll av vårt affärssystem (13/5)

: 2022-05-09

Nu på fredag (13/5) kommer vi att uppdatera vårt affärssystem. Detta innebär att Hoffmanns e-shop inte kommer att fungera under helgen. Vi...

 

Läs mer ›